Får

Fåren

 

Vi har en fårbesättning på ca 90 tackor och 5 baggar. Det finns flera olika fårraser. De vi har är texel, finull och leicester, både var för sig och korsade med varandra.


Finullsfår är en nätt ras och som namnet antyder så har dom väldigt finfibrig ull. Den är mjuk och gosig och av den kan man bl.a. tova.


Texel är en köttras och växer därmed relativt fort. Deras ull är vaddliknande och fungerar bra som stoppning eller så kan man färga den och användas som dekoration i t.ex. påskris eller till nåltovning.


Vi har även en del leicesterfår. Deras ull är glansig med vackra lockar. Den går utmärkt att både nål- och våttova, är slitstark och ger väldigt vackra skinn.


Lammen föds under vårvintern i vårt fårhus. En varm och torr halmbädd ger lammen en fin start på livet, så att dom står väl rustade när det är dags att komma ut på bete i slutet av april. Fårens betande bidrar till den biologiska mångfalden i mulens marker. Lammkött finns att köpa i vår gårdsbutik. Både som lammlåda och detaljstyckat.


Fårhuset som vi byggde om och gjorde större 2016 kan användas till mer än bara får. Under sommaren har vi KONSERT I FÅRHUSET.


Tidigare konserter i fårhuset:
2017 West of Eden
2018 Lifvens
2019 West of Eden


Vårt fårhus är delvis finansierat med investeringsstöd från EU